Dr. Doina Işfănoni, unul din cei mai importanți cercetători etnologi ai României actuale şi Andrei Roșu, deținător de recorduri fără precedent, au fost invitaţii Mădălinei Dobrovolschi și ai lui Bogdan Muzgoci vineri, 15 noiembrie. Am cunoscut noi eroi dintre noi de la ora 18.15, la TVR 1.
Pe zi ce trece, comunitatea oamenilor de bine din România crește, iar rețeaua pe care încercăm să o construim împreună capătă formă. Oare ar putea fi „Omul anului” un om simplu, entuziast și modest, care aduce licăriri de speranță în sufletele oamenilor din cele mai îndepărtate cătune din România și le luminează casele și viața, salvând România din întuneric? Sau poate „omul anului” va fi o femeie „din popor”, care a cunoscut agonia și extazul vieții trăite departe de cei dragi, tânjind după bucuriile simple ale unei copilăriei trăite la sat, o femeie care a devenit mentorul românilor care își duc traiul pe meleaguri străine, suferinzi de dorul casei? Vom vedea la finalul lunii decembrie, când publicul şi juriul emisiunii vor alege împreună „Omul anului 2024”.
Până atunci, însă, Mădălina Dobrovolschi și Bogdan Muzgoci ne prezintă în fiecare săptămână noi povești ale oamenilor de bine pe care îi descoperim și prin ochii invitaților speciali care se alătură campaniei „Omul anului”:
Prima dintre invitații ediţiei de vineri, 15 octombrie, a emisiunii „Omul anului” este dr. Doina Işfănoni, unul din cei mai importanți cercetători etnologi ai României actuale, istoric și teoretician de artă, doctor în Estetica Artelor Vizuale, conferențiar la Universitatea Națională de Arte, organizatorul a sute târguri, expoziții, simpozioane, conferințe despre tradiții și obiceiuri românești.
Cel de-al doilea invitat, Andrei Roșu, e deținător de recorduri fără precedent! Este primul român care a traversat înot Canalul Mânecii, primul om din lume care a reușit să termine 7 maratoane și 7 ultramaratoane pe 7 continente, performanță notată în Cartea Recordurilor. Tot în dreptul lui sunt trecute: sportiv de anduranță, blogger, scriitor, muzician, antreprenor social, susținător de proiecte caritabile, în realitate mai multe roluri, care sunt, de fapt, diverse fațete ale aceleiași persoane, așa cum el însuși mărturisește.
Discuţia din platou se axează pe bunătate, empatie, dragoste pentru aproape, şi reuşita unor români cu inima mare care trăiesc în lumea largă.
Primul portret al ediției este al unei eroine care locuiește peste mări și țări de mai bine de 30 de ani, dar nu a uitat niciodată care îi sunt rădăcinile străbune, devenind astfel o adevărată „ambasadoare a tradițiilor românești”: Luciana Ludușan. Este fondatoarea Asociației „Vilaggio Romeno” („Satul Românesc”) din Roma, cea care – din dragoste pentru România - își dăruiește moștenirea culturală copiilor români născuți departe de meleagurile strămoșești, organizând de mai bine de 30 de ani evenimente culturale, pentru a promova tradițiile și meșteșugurile tradiționale românești. De când locuiește la Roma, ea transmite și păstrează cu sfințenie tradițiile românești, pentru ca acestea să nu se piardă. Un portret care, desigur, ne emoționează și ne onorează, amintindu-ne cât de importante sunt și rădăcinile pe care le avem, nu doar aripile care ne cresc atunci când ne dăruim celor din jur.
Cel de-al doilea portret al ediţiei este cel al unui om care a făcut o adevărată magie: a schimbat viteza luminii! Adică a făcut-o să ajungă mai repede în cele mai îndepărtate cătune din România de poveste. Iulian Angheluță e „Omul care schimbă viteza luminii", fiind autorul unui proiect amplu prin care a dus lumina în case uitate de lume și a schimbat viețile a mii și mii de copii și bătrâni.
Iulian Angheluţă a inițiat proiectul „Lumină Pentru România”, proiect care îşi propunea să introducă electricitatea în toate școlile care încă nu aveau lumină. Împreună cu voluntarii de la asociația sa, ”Free Miorița” a montat gratuit, cu ajutorul sponsorilor, panouri solare pe toate școlile din cătune îndepărtate, neracordate la curent, până nu a mai rămas nicio școală unde copiii să învețe la flacăra lămpii cu gaz. Entuziast, Iulian a dezvoltat apoi proiectul, dorind să aducă lumină în fiecare casă în care existau copii care învățau la lumanare. după 12 ani de la demararea primului său proiect Iulian merge mai departe cu această acțiune și în prezent.
Urmăriți pagina dedicată campaniei „Omul anului 2024” și votați favoritul vostru, construind, alături de Televiziunea Română, rețeaua faptelor bune pentru o Românie mai frumoasă și mai bună!