Query failed: Unknown column 'SECTION_STARS' in 'where clause' SQL: SELECT nleft, nright FROM section WHERE id=SECTION_STARS LIMIT 1
A absolvit Politehnica şi Științele Economice, urmând apoi cursurile CIFAP Paris.
A moderat dezbaterile prezidenţiale şi parlamentare din 2004 și 2024. Timp de zece ani a documentat pentru TVR comunităţile româneşti - de la istroromâni şi aromâni, până la românii de peste Bug și cei din Federația Rusă. Este primul jurnalist român care a filmat în Sudan, Uganda și Siberia.
În ultimii ani a moderat emisiuni precum „Dincolo de alb și negru”, „Persona", „În linia întâi", „Cultura fierbinte”, „Românii de lângă noi", „Atunci și acum", „Vorbe despre fapte” sau seria „Carpații - plămânul Europei".
Printre filmele documentare se numără „Război și pace în Ucraina” (2019), „Gladiatorii: povestea campionilor Deltei” (2018), „Torna, torna, fratre! Povestea aromânilor spusă de ei înșiși" (2015), „Exodul: o tragedie siriană" (2014), „Tezaurul României de la Moscova: inventarul unei istorii de o sută de ani" (2013), „Serbia după război: în căutarea adevărului" (2009), „Uganda, 15: cea mai tânără țară, cel mai sărac continent” (2009), „Cu papucii prin deșert” (2006), „Românii din Siberia” (2002), „Românii uitați: moldovenii de dincolo de Nistru” (2000), „Fan-Fan, rechinul pușcăriilor” (1997).
Între 2008 - 2010 a realizat „Interviurile Europa FM”. A fost manager de proiect la Radio România Chişinău, post lansat în 2011.
S-a implicat în programe de alfabetizare media, combaterea dezinformării, cooperarea pentru dezvoltare internațională, documentarea migrației și a traficului de ființe umane, programe pentru jurnaliştii români din jurul României.
În ultimii ani este interesat de fenomenul dezinformării și propagandei. În 2018 a publicat la editura Humanitas „Matrioşka mincinoşilor: fake news, manipulare, populism”, la TVR produce din 2020 emisiunea săptămânală „Breaking Fake News!”, este cofondator și publisher al publicației Veridica (2020) specializată în monitorizarea, analiza și demontarea campaniilor de fake news și dezinformare din Europa Centrală și de Est.
A fost reprezentantul salariaților în Consiliul de Administraţie al SRTV în perioada 2007-2010, membru în Comisia de Etică şi Arbitraj (2015-2023) și Uniunea Cineaştilor din România (UCIN), este președinte al Alianței Internaționale a Jurnaliștilor Români (AIJR).
A primit Medalia de aur din partea Asociaţiei Corespondenţilor Organizaţiei Naţiunilor Unite (New York, 2015) la categoria „Ricardo Ortega Memorial Prize for broadcast (TV & Radio) media”, pentru documentarul „Exodul. O tragedie siriană”, Premiul pentru reportaj și documentar al Asociației Profesioniştilor de Televiziune din România de patru ori (Marele Premiu, ex aequo, în 1998), Premiul Clubului Român de Presă pentru talk-show (2006), Premiul Televest pentru curaj si conduită jurnalistică (2001), Premiul pentru Excelență în Jurnalism European pentru „calitatea intelectuală a emisiunilor de la Europa FM şi TVR Cultural", acordat de Casa Europa / Uniunea Europeană (2008).
A fost decorat cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler (2014).
A publicat volumele „Tezaurul României de la Moscova: inventarul unei istorii de o sută de ani" (Humanitas, 2016), „Matrioșka mincinoșilor: fake news, manipulare, populism” (Humanitas, 2018, 2022), „ Vin rușii! 5 perspective asupra unei vecinătăți primejdioase” (Humanitas, 2018, volum colectiv), „Războiul lui Putin cu lumea liberă” și „Război și propagandă: o cronologie a conflictului ruso-ucrainean” (Omnium, 2022, 2024, editor).
***
„Cred că în presă sunt importante pasiunea şi onestitatea. Cred că vedetele nu pot fi jurnalişti, iar jurnaliştii nu sunt vedete. Cred că presa este cu adevărat a patra putere în stat, dar că trebuie să-şi exercite puterea cu discernământ. Cred că dacă trăim mai bine sau mai rău, dacă vorbim o limbă română mai curată sau mai săracă, dacă ne pasă de noi şi de ceilalţi, toate acestea ţin în mare măsură şi de felul în care lucrează presa,” a mărturisit Marian Voicu.